Amtsgericht St. Wendel

Huisadres:
Amtsgericht St. Wendel
Schorlemerstraße 33
66606 St. Wendel
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht St. Wendel
Postfach 1140
66591 St. Wendel
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6851 908 225
Fax: 0049 (0) 6851 908 257

E-Mail: poststelle@agwnd.justiz.saarland.de
 
Directrice: Birgit Junker

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht St. Wendel omvat het gebied van de stad St. Wendel zoals van de gemeenten Freisen, Marpingen, Namborn, Nohfelden, Nonnweiler, Oberthal, en Tholey.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht St. Wendel is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht. In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht St. Wendel is een van deze.