Amtsgericht St. Goar

Huisadres:
Amtsgericht St. Goar
Bismarckweg 3-4
56329 St. Goar
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht St. Goar
Postfach 1152
56325 St. Goar
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6741 910 0
Fax: 0049 (0) 6741 910 260

E-Mail: aggoa@ko.jm.rlp.de
Directeur: Matthias Teriet

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken toepasselijk voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het Amtsgericht St. Goar is ook belangrijk voor de binnenvaart. Hier is het register voor binnen- en zeeschepen, welke in Rijnland-Palts zijn gevestigd. Voor deelstukken van Rijn en Nahe is Amtsgericht St. Goar ook de bevoegde rechter.

Het arrondissement van het Amtsgericht St. Goar omvat het gebied van de steden Boppard, Emmelshausen, Kaub, Oberwesel, St. Goar en St. Goarshausen zoals van Verbandsgemeinde Hunsrück-Mittelrhein (Badenhard, Beulich, Bickenbach, Birkheim, Damscheid, Dörth, Gondershausen, Halsenbach, Hausbay, Hungenroth, Karbach, Kratzenburg, Laudert, Leiningen, Lingerhahn, Maisborn, Mermuth, Morshausen, Mühlpfad, Ney, Niederburg, Niedert, Norath, Perscheid, Pfalzfeld, Schwall, Thörlingen, Urbar, Utzenhain, Wiebelsheim) en de gemeenten Auel, Bornich, Dahlheim, Dörscheid, Kestert, Lierschied, Lykershausen, Nochern, Patersberg, Prath, Reichenberg, Reitzenhain, Sauerthal, Weisel en Weyer.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht St. Goar wordt in civiele zaken bij het Landgericht Koblenz ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het wordt doorgestuurd aan het Oblerandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht St. Goar is een van deze.