Amtsgericht St. Blasien

Huisadres:
Amtsgericht St. Blasien
Am Kurgarten 15
79837 Sankt Blasien
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht St. Blasien
Postfach 12 06
79830 Sankt Blasien
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7672 9312 0
Fax: 0049 (0) 7672 9312 30

Internet: www.agblasien.de
 
Directrice: Susanne Lämmlin-Daun

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht St. Blasien omvat  de stad St. Blasien zoals de gemeenten Bernau, Dachsberg, Häusern, Höchenschwand, Ibach en Todtmoos.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht St. Blasien kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Waldshut-Tiengen worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht St. Blasien niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht St. Blasien is er één van.