Amtsgericht Sinsheim

Amtsgericht Sinsheim
Werderstraße 12
74889 Sinsheim
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 7261 151 0
Fax: 0049 (0) 7261 151 101

Directeur: Klaus Disqué

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Sinsheim omvat de steden Neckarbischofsheim, Sinsheim en Waibstadt zoals de gemeenten Angelbachtal, EpfenbachEschelbronn, Hemstadt-Bargen, Lobbach, Mauer, Meckesheim, Neidenstein, Reichartshausen, Spechbach en Zuzenhausen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Sinsheim kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Heidelberg worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Sinsheim is er één van.