Amtsgericht Sigmaringen

Huisadres:
Amtsgericht Sigmaringen

Karlstr. 17
72488 Sigmaringen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Sigmaringen
Postfach 11 54
72481 Sigmaringen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7571 104 0
Telefax: 0049 (0) 7571 104 877

E-Mail: poststelle@agsigmaringen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-sigmaringen.de

Directeur: Christoph Freudenreich

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Sigmaringen omvat de steden Beuron, Gammertingen, Hettingen, Meßkirch, Pfullendorf, Sigmaringen, Veringenstadt zoals de gemeenten BingenHerdwangen-Schönach, Ilmensee, Inzigkofen, Krauchenwies, LeibertingenNeufraSauldorf, SchwenningenSigmaringendorf, Stetten am kalten Markt en  Wald.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Sigmaringen kan bij civiele zaken bij het Landgericht Hechingen worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Sigmaringen is er één van.