Amtsgericht Senftenberg

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Senftenberg
Steindamm 8
01968 Senftenberg
Duitsland

Telefoon: +49(0)3573/7040
Telefax:   +49(0)3573/704 354

E-Mail: verwaltung@agsfb.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Senftenberg | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directrice: Marion Müller

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Senftenberg omvat het gebied van de steden en gemeenten Altdöbern, Bronkow, Calau, Frauendorf, Großkmehlen, Großräschen, Grünewald, Guteborn, Hohenbocka, Kroppen, Lauchhammer, Lindenau, Luckaitztal, Neupetershain, Neu-Seeland, Ortrand, Ruhland, Schipkau, Schwarzbach, Schwarzheide, Senftenberg, Tettau en Vetschau (Spreewald).

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht Senftenberg wordt in civiele zaken bij het Landgericht Cottbus ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Senftenberg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Senftenberg is er één van.