Amtsgericht Seligenstadt

Huisadres:
Amtsgericht Seligenstadt
Klein-Welzheimer Str. 1
63500 Seligenstadt
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Seligenstadt
Postfach 1164
63487 Seligenstadt
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6182 931 0
Fax: 0049 (0) 6182 931 150

E-Mail: verwaltung@ag-seligenstadt.justiz.hessen.de
 
Directeur: Ulrich Wetzel

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen.

Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Seligenstadt omvat het gebied van de steden Seligenstadt, Rodgau en van de gemeenten Hainburg en Mainhausen.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Seligenstadtis in civiele zaken bij het Landgericht Darmstadt inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Seligenstadtniet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Seligenstadtis een van deze.