Amtsgericht Schweinfurt

Huisadres:
Amtsgericht Schweinfurt

Rüfferstraße 1
97421 Schweinfurt
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schweinfurt
Postfach 4040
97408 Schweinfurt
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9721/542-0
Fax: 0049(0)9721/542-190

Directeur: Herr Olbermann

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schweinfurt omvat de steden Gerolzhofen en Schweinfurt zoals de gemeenten Bergrheinfeld, Dingolshausen, Dittelbrunn, Donnersdorf, Euerbach, Frankenwinheim, Geldersheim, Gochsheim, Grafenrheinfeld, Grettstadt, Kolitzheim, Lülsfeld, Michelau im Steigerwald, Niederwerrn, Oberschwarzach, Poppenhausen, Röthlein, Schonungen, Schwanfeld, Schwebheim, Sennfeld, Stadtlauringen, Sulzheim, Üchtelhausen, Waigolshausen, Wasserlosen, Werneck en Wipfeld.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Schweinfurt is in civiele zaken bij het Landgericht Schweinfurt inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Bamberg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schweinfurt is een van deze.