Amtsgericht Schwedt / Oder

Huisadres:
Amtsgericht Schwedt / Oder
Paul-Meyer-Straße 8
16303 Schwedt/Oder
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schwedt / Oder
Postfach 26
16284 Schwedt/Oder
Duitsland

Telefoon: +49(0)03332/5390
Telefax:   +49(0)03332/539153

E-Mail: verwaltung@agsdt.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Schwedt/Oder | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directrice: Jochen Petz

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schwedt / Oder omvat het gebied van de steden en gemeenten Angermünde, Berkholz-Meyenburg, Casekow, Gartz (Oder), Hohenselchow-Groß Pinnow, Mark Landin, Mescherin, Passow, Pinnow, Schöneberg, Schwedt/Oder en Tantow.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht Schwedt / Oder wordt in civiele zaken bij het Landgericht Neuruppin ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Schwedt / Oder niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schwedt / Oder is er één van.