Amtsgericht Schwandorf

Huisadres:
Amtsgericht Schwandorf
Kreuzbergstraße 19
92421 Schwandorf
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schwandorf
Postfach 1162
92201 Amberg
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9431/383-0
Fax: 0049(0)9431/383-160

E-Mail: poststelle@ag-sad.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/schwandorf/index.php

Directrice: Petra Fischauer

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schwandorf omvat het gebied van de steden BurglengenfeldMaxhütte-HaidhofNabburg, Neunburg vorm WaldNittenauOberviechtachPfreimdSchönseeSchwandorf en Teublitz, van de markten Bruck in der Oberpfalz, Neukirchen-Balbini, Schwarzenfeld, Schwarzhofen. Wernberg-Köblitz en Winklarn zoals van de gemeenten AltendorfBodenwöhrDieterskirchenFensterbach GleiritschGuteneckNiedermurachSchmidgadenSchwarzach bei NabburgStadlernSteinberg am SeeStullnTeunzThansteinTrausnitzWackersdorf en Weiding.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Schwandorf is in civiele zaken bij het Landgericht Amberg intestellen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht intestellen, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Schwandorf niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schwandorf is een van deze.