Amtsgericht Schwäbisch Gmünd

Huisadres:
Amtsgericht Schwäbisch Gmünd

Rektor-Klaus-Str. 21
73525 Schwäbisch Gmünd
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schwäbisch Gmünd
Postfach 11 20
73501 Schwäbisch Gmünd
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7171/6020
Telefax: 0049(0)7171/602571

E-Mail: poststelle@agschwhgmuend.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-schwaebisch-gmuend.de

Directeur: Klaus Mayerhöffer

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schwäbisch Gmünd omvat de steden Heubach, Lorch en Schwäbisch Gmünd zoals de gemeenten Bartholomä, Böbingen an der Rems, Durlangen, Eschach, Göggingen, GschwendIggingenLeinzell, Mögglingen, Mutlangen, Obergröningen, RuppertshofenSpraitbach, Täferrot en Waldstetten.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Schwäbisch Gmünd kan bij civiele zaken bij het Landgericht Ellwangen worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schwäbisch Gmünd is er één van.