Amtsgericht Schwabach

Huisadres:
Amtsgericht Schwabach
Weißenburger Straße 8
91126 Schwabach
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schwabach
Postfach 1140
91124 Schwabach

Telefoon: 0049(0)9122/1807-0
Fax: 0049(0)09122/1807-199

E-Mail: poststelle@ag-sc.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/schwabach/index.php

Directrice: Sabine Schwarz

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schwabach omvat het gebied van de steden AbenbergGredingHeideckHilpoltsteinRoth, Schwabach, Spalt, de markten AllersbergSchwanstettenThalmässingWendelstein en de gemeenten BüchenbachGeorgensgmündKammersteinRednitzhembachRohrRöttenbach.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Schwabach wordt  bij het Landgericht Nürnberg-Fürth ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Schwabach niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schwabach is een van deze.