Amtsgericht Schopfheim

Huisadres:
Amtsgericht Schopfheim
Hauptstr. 16
79650 Schopfheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schopfheim
Postfach 13 12
79643 Schopfheim
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7622/67770
Fax:

Directeur: Stefan Götz

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schopfheim omvat de stad Schopfheim zoals de gemeenten Hasel, Hausen im Wiesental, Kleines Wiesental en Maulburg.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Schopfheim kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Waldshut-Tiengen worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schopfheim is er één van.