Amtsgericht Schöneberg

Huis-/Postsadres:
Amtsgericht Schöneberg
Grunewaldstraße 66 – 67
10823 Berlin
Duitsland

Telefoon: 0049(0)30/90186–0
Fax: 0049(0)30/90159-429

 
Presidente: Rita Manshausen
 

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schöneberg omvat de stadsdelen van Berlijn Dahlem, Friedenau, Lichterfelde, Lankwitz, Nikolassee, Schöneberg , Steglitz en Wannsee.

Hoge beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Schöneberg wordt bij het Landgericht Berlijn  ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beropesschrift wordt onmiddelijk dorgestuurd naar het Kammergericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Schöneberg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schöneberg is er één van.