Amtsgericht Schönau

Huisadres:
Amtsgericht Schönau
Friedrichstr. 24
79677 Schönau
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Schönau
Friedrichstr. 24
79677 Schönau
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7673/91130
Fax: 0049(0)7673/911320

Directrice: Ulrike Götz

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Schönau omvat de steden Schönau, Todtnau en Zell im Wiesental zoals de gemeenten Aitern, Böllen, Fröhnd, Häg-Ehrsberg, Schönenberg, Tunau, Utzenfeld, Wembach en Wieden.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Schönau kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Waldshut-Tiengen worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Schönau is er één van.