Amtsgericht Saarburg

Huisadres:
Amtsgericht Saarburg
Graf-Siegfried-Straße 56
54439 Saarburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Saarburg
Postfach 1261
54432 Saarburg
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6581 9149 0
Fax: 0049 (0) 6581 9149 40

Directeur: Herbert Schmitz

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Saarburg omvat de stad Saarburg zoals de gemeenten Verbandsgemeinde Saarburg (Ayl, Fisch, Freudenburg, Irsch, Kastel-Staadt, Kirf, Mannebach, Merzkirchen, Ockfen, Palzem, Schoden, Serrig, Taben-Rodt, Trassem, Wincheringen), Oberbillig, Pellingen, Tawern, Temmels, Wasserliesch, Wawern, Wellen en Wittingen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Saarburg moet men in civiele zaken bij het Landgericht Trier indienen. Beroep in familiezaken moetn men bij het familiegerecht indienen, maar de beroepsschrift wordt ondmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Saarburg is een van deze.