Amtsgericht Saarbrücken

Huis-, Postadres:
Amtsgericht Saarbrücken
Franz-Josef-Röder-Straße 13
66119 Saarbrücken
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6824 309 0
Fax: 0049 6824 309 49

E-Mail: poststelle@agsb.justiz.saarland.de
 
President: Stefan Geib

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Saarbrücken omvat het gebied van de steden Saarbrücken, Friedrichsthal en Sulzbach zoals van de gemeenten Kleinblittersdorf, Quierschied en Riegelsberg.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Saarbrücken is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht. In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Saarbrücken is een van deze.