Amtsgericht Regensburg

Huisadres:
Amtsgericht Regensburg
Augustenstrasse 3
93049 Regensburg
Duitsland

Postadres:
Amtsgericht Regensburg
93066 Regensburg 
Duitsland

Telefoon: 0049(0)941 / 2003-0
Fax: 0049(0)941/2003-420

E-Mail: poststelle@ag-r.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/regensburg/index.php

Directeur: Dr. Harald Müller

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Regensburg omvat het gebied van de steden HemauNeutraublingWörth an der Donau, de markten BeratzhausenDonaustaufKallmünzLaaberLappersdorfNittendorfRegenstaufSchierling zoals van de gemeenten AlteglofsheimAltenthannAufhausenBach an der DonauBarbingBernhardswaldBrennbergBrunnDeuerlingDuggendorfHagelstadtHolzheim am ForstKöferingMintrachingMötzingObertraublingPentlingPettendorfPfakofenPfatterPielenhofenRiekofenSinzingSünchingTegernheimThalmassingWenzenbachWiesentWolfsegg en Zeitlarn.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Regensburg wordt  bij het Landgericht Regensburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Regensburg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Regensburg is een van deze.