Amtsgericht Rathenow

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Rathenow
Bahnhofstraße 19
14712 Rathenow
Duitsland

Telefoon: +49 (0) 3385 58 00
Telefax:   +49 (0) 3358 01 80

E-Mail: verwaltung@agrn.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Rathenow | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directeur: Ralf Weller

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Rathenow omvat het gebied van de steden en gemeenten Friesack, Gollenberg, Großderschau, Havelaue, Kleßen-Görne, Kotzen, Märkisch Luch, Milower Land, Mühlenberge, Nennhausen, Paulinenaue, Pessin, Premnitz, Rathenow, Retzow, Rhinow, Seeblick, Stechow-Ferchesar en Wiesenaue.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht  Potsdam moet worden ingesteld bij het Landgericht Potsdam ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Rathenow niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Rathenow is er één van.