Amtsgericht Radolfzell

Huisadres:
Amtsgericht Radolfzell
Seetorstr. 5
78315 Radolfzell
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Radolfzell
Postfach 12 20
78302 Radolfzell
Duitsland

Telefon: 0049(0)7732/983-100
Fax: 0049(0)7732/983-121

Directeur: Matthias Hintze

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Radolfzell omvat de stad Radolfzell am Bodensee zoals de gemeenten Gaienhofen, Moos am Bodensee en Öhningen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Radolfzell kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Konstanz worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Radolfzell is er één van.