Amtsgericht Prenzlau

Huisadres:
Amtsgericht Prenzlau
Baustrasse 37
17291 Prenzlau
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Prenzlau
Postfach 11 51
17281 Prenzlau
Duitsland

Telefoon: +49(0)3984/861-0
Telefax:   +49(0)3984/861-300

E-Mail: verwaltung@agpz.brandenburg.de
Internet: www.ag-prenzlau.brandenburg.de

Directrice: Mike Mauter

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Prenzlau omvat het gebied van de steden en gemeenten Boitzenburger Land, Brüssow, Carmzow-Wallmow, Flieth-Stegelitz, Gerswalde, Göritz, Gramzow, Grünow, Lychen, Milmersdorf, Mittenwalde, Nordwestuckermark, Oberuckersee, Prenzlau, Randowtal, Schenkenberg, Schönfeld, Temmen-Ringenwalde, Templin, Uckerfelde, Uckerland en Zichow.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht  Prenzlau wordt in civiele zaken bij het Landgericht Neuruppin ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Prenzlau niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Prenzlau is er één van.