Amtsgericht Potsdam

Huisadres:
Amtsgericht Potsdam
Hegelallee 8  
14467 Potsdam
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Potsdam
Postfach 60 09 51
14409 Potsdam
Duitsland

Telefoon: +49(0)331/20 17 – 0 
Telefax:   +49(0)331/2017 – 2960

E-Mail: poststelle(at)agp.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Potsdam | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directeur: Sylvio Seidel

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Potsdam omvat het gebied van de steden en gemeenten Beelitz, Kleinmachnow, Michendorf, Nuthetal, Potsdam, Schwielowsee, Seddiner See, Stahnsdorf, Teltow en Werder (Havel).

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht  Potsdam wordt in civiele zaken bij het Landgericht Potsdam ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Potsdam niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Potsdam is er één van.