Amtsgericht Pinneberg

Huisadres:
Amtsgericht Pinneberg
Bahnhofstraße 17
25421 Pinneberg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Pinneberg
Postfach 11 49
25401 Pinneberg
Duitsland


Telefoon: 0049(0)4101/503-0
Telefax:   0049(0)4101/503-262

E-Mail: verwaltung@ag-pinneberg.landsh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Pinneberg

Directeur: Jens Woywod

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Pinneberg omvat het gebied van de steden Pinneberg en Wedel zoals van de gemeenten Appen, Bönningstedt, Borstel-Hohenraden, Ellerbek, Halstenbek, Hasloh, Helgoland, Hetlingen, Holm, Kummerfeld, Prisdorf, Quickborn, Rellingen, Schenefeld en Tangstedt.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Pinneberg moet men bij civiele zaken bij het Landgericht Itzehoe indienen. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteinischen Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Pinneberg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Pinneberg is er één van.