Amtsgericht Philippsburg

Huisadres:
Amtsgericht Philippsburg
Marktplatz 8
76661 Philippsburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Philippsburg
Postfach 12 40
76653 Philippsburg
Duitsland

Telefon: 0049(0)7256/93110
Fax: 0049(0)7256/931150

Directeur: Rainer Höcklin

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Philippsburg omvat de steden Philippsburg en Waghäusel zoals de gemeente Oberhausen-Rheinhausen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Philippsburg kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Karlsruhe worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Philippsburg is er één van.