Amtsgericht Pforzheim

Huisadres:
Amtsgericht Pforzheim
Lindenstr. 8
75175 Pforzheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Pforzheim
Postfach 340
75103 Pforzheim
Duitsland

Telefon: 0049(0)7231/3090
Fax: 0049(0)7231/309350

Directeur: Karl-Michael Walz

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Pforzheim omvat de stad Pforzheim zoals de gemeenten Birkenfeld, Eisingen, Engelsbrand, Ispringen, Kämpfelbach, Keltern, Kieselbronn, Königsbach-Stein, Neuenbürg, Neuhausen, Neulingen, Niefern-Öschelbronn, Ölbronn-Dürrn, Remchingen, Straubenhardt en Tiefenbronn.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Pforzheim kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Karlsruhe worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Pforzheim is er één van.