Amtsgericht Pankow/Weißensee

Huis-Postadres:
Amtsgericht Pankow/Weißensee
Parkstraße 71
13086 Berlin
Duitsland

Telefoon: 0049(0)30/90245–0
Fax: 0049(0)30/90245 – 400

Internet: https://www.berlin.de/gerichte/amtsgericht-pankow-weissensee/

Presidente: Christiane Abel

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Pankow/Weißensee omvat de stadsdelen van Berlijn Weißensee, Blankenburg, Heinersdorf, Karow, Stadtrandsiedlung Malchow, Pankow, Blankenfelde, Buch, Französisch Buchholz, Niederschönhausen, Rosenthal en Wilhelmsruh.

In familiezaken is het bijkomend bevoegd voor Berlijn Mitte, Prenzlauer Berg en Reinickendorf.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Pankow/Weißensee wordt bij het  Landgericht Berlin ingesetld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Kammergericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Pankow/Weißensee niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Pankow/Weißensee er één van.