Amtsgericht Paderborn

Huisadres:
Amtsgericht Paderborn
Am Bogen 2 – 4
33098 Paderborn
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Paderborn
Postfach 11 49
33095 Paderborn
Duitsland

Telefoon: 0049(0)5251/126-0
Fax: 0049(0)5251/126-360

Directeur: Günter Köhne
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Paderborn omvat het gebied van de steden Bad Lippspringe, Bad Wünnenberg, Büren, Lichtenau, Paderborn en Salzkotten zoals van de gemeenten Altenbeken en Borchen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Paderborn is in civiele zaken bij het Landgericht Paderborn inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Paderborn is een van deze.