Amtsgericht Osterholz-Scharmbeck

Huisadres:
Amtsgericht Osterholz-Scharmbeck
Klosterplatz 1
27711 Osterholz-Scharmbeck
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Osterholz-Scharmbeck
Postfach 11 03
27701 Osterholz-Scharmbeck
Duitsland

Telefoon: 0049(0)4791/3050
Fax: 0049(0)4791/30549

Directeur: Bernhard Konitz

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Osterholz-Scharmbeck omvat het gebied van de Landkreis Osterholz: Stad Osterholz-Scharmbeck, gemeenten Grasberg, Lilienthal, Ritterhude, Schwanewede en Worpswede, zoals van de Samtgemeinde Hambergen (Axstedt, Hambergen, Holste, Lübberstedt, Vollersode).

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Osterholz-Scharmbeck is in civiele zaken bij het Landgericht Verden inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Osterholz-Scharmbeck is een van deze.