Amtsgericht Oranienburg

Huisadres:
Amtsgericht Oranienburg
Berliner Straße 38
16515 Oranienburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Oranienburg
Postfach 10 02 55
16502 Oranienburg
Duitsland

Telefoon: +49 (0) 3301 5739 200
Telefax:   +49 (0) 3301 5739 300

E-Mail: verwaltung@agor.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Oranienburg | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directeur: Olaf Adamus

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van € 5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Oranienburg omvat het gebied van de steden en gemeenten Birkenwerder, Glienicke/Nordbahn, Hennigsdorf, Hohen Neuendorf, Kremmen, Leegebruch, Mühlenbecker Land, Oberkrämer, Oranienburg en Velten.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht  Oranienburg wordt in civiele zaken bij het Landgericht Neuruppin ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Oranienburg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Oranienburg is er één van.