Amtsgericht Oldenburg (Holstein)

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Oldenburg (Holstein)
Göhler Straße 90
23758 Oldenburg in Holstein
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 4361 6240
Fax: 0049 (0) 4361 80576

E-Mail:verwaltung@ag-oldenburg.landsh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Oldenburg

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Oldenburg (Holstein) omvat de stad Oldenburg in Holstein zoals de gemeenten Altenkrempe, Beschendorf,
Dahme, Damlos, Fehmarn, Göhl, Gremersdorf, Grömitz, Großenbrode, Grube, Harmsdorf, Heiligenhafen, Heringsdorf, Kabelhorst, Kellenhusen (Ostsee), Lensahn, Manhagen, Neukirchen, Neustadt in Holstein, Riepsdorf,
Schashagen, Sierksdorf en Wangels.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Oldenburg (Holstein) moet worden ingelegd bij het Landgericht Lübeck. Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteiner Oberlandesgericht in Schleswig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Oldenburg (Holstein) niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Oldenburg (Holstein) is een van deze.