Amtsgericht Offenburg

Huisadres:
Amtsgericht Offenburg
Hindenburgstr. 5
77654 Offenburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Offenburg
Hindenburgstr. 5
77654 Offenburg
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 781 933 0
Fax: 0049 (0) 781 933 1089

 
Directeur: Rolf-Dieter Sigg

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Offenburg omvat de stad Offenburg zoals de gemeenten Appenweier, Durbach, Hohberg, Neuried, Ortenberg en Schutterwald.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Offenburg wordt bij  het  Landgericht Offenburg  ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepsschrift wordt dan onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Offenburg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Offenburg is er één van.