Amtsgericht Nürtingen

Huisadres:
Amtsgericht Nürtingen

Neuffener Str. 28
72622 Nürtingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Nürtingen
Postfach
72601 Nürtingen

Telefoon: 0049 (0) 7022 9225 0
Telefax: 0049 (0) 7022 9225 158

E-Mail: poststelle@agnuertingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-nuertingen.de

Directeur: Jens Gruhl

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Nürtingen omvat de steden Aichtal, Filderstadt, Leinfelden-Echterdingen, Neuffen, Nürtingen en Wendlingen zoals de gemeenten Altdorf, Altenriet, Bempflingen, Beuren, Frickenhausen, Großbettlingen, Kohlberg, KöngenNeckartailfingen, Neckartenzlingen, Oberboihingen, Schlaitdorf, Unterensingen en Wolfschlugen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Nürtingen kan bij civiele zaken bij het Landgericht Stuttgart worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Nürtingen is er één van.