Amtsgericht Northeim

Huisadres:
Amtsgericht Northeim
Bahnhofstr. 31
37154 Northeim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Northeim
Postfach 11 25
37141 Northeim
Duitsland

Telefoon: 0049(0) 5551 962 0
Fax: 0049(0) 5551 962114 

 
Directrice: Ingrid Sell

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Northeim omvat het gebied van de steden Hardegsen, Moringen, Northeim en Uslar, zoals de gemeenten Bodenfelde, Katlenburg-Lindau, Nörten-Hardenberg, en het gebied Solling

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Northeim wordt  bij het Landgericht Göttingen ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Braunschweig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Northeim niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Northeim is een van deze.