Amtsgericht Nördlingen

Huisadres:
Amtsgericht Nördlingen
Tändelmarkt 5
86720 Nördlingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Nördlingen
86711 Nördlingen
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9081/2109-0
Fax: 0049(0)9081/2109-520

Directeur: Helmut Beyschlag
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Nördlingen omvat de steden Donauwörth, Harburg, Monheim, Nördlingen, Oettingen in Bayern, Rain en Wemding zoals de gemeenten Alerheim, Amerdingen, Asbach-Bäumenheim, Auhausen, Buchdorf, Daiting, Deiningen, Ederheim, Ehingen am Ries, Forheim, Fremdingen, Fünfstetten, Genderkingen, Hainsfarth, Hohenaltheim, Holzheim, Huisheim, KaisheimMaihingen, Marktoffingen, Marxheim, Megesheim, Mertingen, Mönchsdeggingen, Möttingen, Munningen, Münster, Niederschönenfeld, Oberndorf am Lech, Otting, Reimlingen, Rögling, Tagmersheim, Tapfheim, Wallerstein, Wechingen en Wolferstadt.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Nördlingen is in civiele zaken bij het Landgericht Augsburg inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht München.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Nördlingen is een van deze.