Amtsgericht Nördlingen

Huisadres:
Amtsgericht Nördlingen
Tändelmarkt 5
86720 Nördlingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Nördlingen
86711 Nördlingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 9081 2109 0
Fax: 0049 (0) 9081 2109 520

 
Directeur: Helmut Beyschlag

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Nördlingen omvat de steden Donauwörth, Harburg, Monheim, Nördlingen, Oettingen in Bayern, Rain en Wemding zoals de gemeenten Alerheim, Amerdingen, Asbach-Bäumenheim, Auhausen, Buchdorf, Daiting, Deiningen, Ederheim, Ehingen am Ries, Forheim, Fremdingen, Fünfstetten, Genderkingen, Hainsfarth, Hohenaltheim, Holzheim, Huisheim, KaisheimMaihingen, Marktoffingen, Marxheim, Megesheim, Mertingen, Mönchsdeggingen, Möttingen, Munningen, Münster, Niederschönenfeld, Oberndorf am Lech, Otting, Reimlingen, Rögling, Tagmersheim, Tapfheim, Wallerstein, Wechingen en Wolferstadt.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Nördlingen wordt bij het Landgericht Augsburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht München.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Nördlingen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Nördlingen is een van deze.