Amtsgericht Norderstedt

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Norderstedt
Rathausallee 80
22846 Norderstedt
Duitsland

Telefoon: 0049(0)40/52606-0
Telefax:   0049(0)40/52606-222

E-Mail: verwaltung@ag-norderstedt.landsh.de
Internet: http://www.ag-norderstedt.schleswig-holstein.de

Directeur: Dr. Wolf Reinhard Wrege

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Norderstedt omvat het gebied an de stad Norderstedt zoals van de gemeenten Alveslohe, Ellerau, Henstedt-Ulzburg, Kaltenkirchen en Tangstedt (Stormarn).

Beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Norderstedt moet men bij civiele zaken bij het Landgericht Kiel indienen. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteinischen Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Norderstedt niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Norderstedt is er één van.