Amtsgericht Neustadt an der Aisch

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Neustadt an der Aisch
Bamberger Straße 28
91413 Neustadt a.d. Aisch
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9161 / 784-0
Fax: 0049(0)9161 / 784-184

E-Mail: poststelle@ag-nea.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/neustadt-aisch/index.php

Directrice: Christiane Trabold

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Neustadt an der Aisch omvat het gebied van de steden Bad WindsheimBurgbernheimNeustadt an der AischScheinfeldUffenheim, de markten BaudenbachBurghaslachDachsbachEmskirchenIppesheimIpsheimMarkt BibartMarkt ErlbachMarkt NordheimMarkt TaschendorfMarktbergelNeuhof an der ZennObernzennOberscheinfeldSugenheimUehlfeld zoals van de gemeenten DiespeckDietersheimErgersheim, GallmersgartenGerhardshofenGollhofenGutenstettenHagenbüchachHemmersheimIllesheimLangenfeldMünchsteinachOberickelsheimSimmershofenTrautskirchenWeigelenheim en Wilhelmsdorf.

Volgende taken worden van andere rechtbanken overgenomen:

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Neustadt an der Aisch wordt  bij het Landgericht Nürnberg-Fürth ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Neustadt an der Aisch niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Neustadt an der Aisch is een van deze.