Amtsgericht Neunkirchen

Huisadres:
Amtsgericht Neunkirchen
Knappschaftsstraße 16
66538 Neunkirchen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Neunkirchen
Postfach 1104
66511 Neunkirchen
Duitsland

Telefoon:0049 (0) 6821 106 01
Fax: 0049 (0) 6821 106 100

E-Mail: poststelle@agnk.justiz.saarland.de
 
Directeur: Johannes Schmidt-Drewniok

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Neunkirchen  omvat het gebied van de stad Neunkirchen en van de gemeente Spiesen-Elversberg.

Voor zaken burgerlijk recht, familiezaken en strafrecht in het buitenand is het bijkomend bevoegd voor St. Ingbert en  Mandelbachtal.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Neunkirchen is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht. In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Neunkirchen is een van deze.