Amtsgericht Neumünster

Huisadres:
Amtsgericht Neumünster
Boostedter Straße 26
24534 Neumünster
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Neumünster
24531 Neumünster
Duitsland

Telefoon: 0049(0)4321/940-0
Telefax:   0049(0)4321/940-299

E-Mail:verwaltung@ag-neumuenster.landsh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Neumünster

Directeur: Andreas Martins

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Neumünster omvat het gebied an de stad Neumünster zoals van de gemeenten Armstedt, Arpsdorf, Aukrug, Bad Bramstedt, Bimöhlen, Bönebüttel, Boostedt, Borstel, Ehndorf,
Föhrden-Barl, Fuhlendorf, Großenaspe, Großharrie, Hagen, Hardebek,
Hasenkrug, Hasenmoor, Heidmoor, Hitzhusen, Lentföhrden, Mönkloh,
Nützen, Padenstedt, Rendswühren, Schillsdorf, Schmalfeld,
Tasdorf, Wasbek, Weddelbrook en Wiemersdorf.

Beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Neumünster moet men bij civiele zaken bij het Landgericht Kiel indienen. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteinischen Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Neumünster niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Neumünster is er één van.