Amtsgericht Neumarkt

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Neumarkt
Residenzplatz 1
92318 Neumarkt i.d. OPf.
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9181/409-0
Fax: 0049(0)9181/409-116

E-Mail: poststelle@ag-nm.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/neumarkt-in-der-oberpfalz/

Directeur: Hans-Christoph v.Taysen

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Neumarkt omvat het gebied van de steden BerchingDietfurt an der AltmühlFreystadtNeumarkt in der OberpfalzParsbergVelburg, de markten BreitenbrunnHohenfelsLauterhofenLupburgPostbauer-HengPyrbaum zoals van de gemeenten Berg bei Neumarkt in der OberpfalzBerngauDeiningMühlhausenPilsachSengenthal en Seubersdorf in der Oberpfalz

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Neumarkt wordt  bij het Landgericht Nürnberg-Fürth ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Neumarkt niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Neumarkt is een van deze.