Amtsgericht Mönchengladbach

Hoofdkantoor:
Amtsgericht Mönchengladbach
Hohenzollernstraße 157
41061 Mönchengladbach
Duitsland

Bijkantoor:
Amtsgericht Mönchengladbach
Hohenzollernstraße 155
41061 Mönchengladbach
Duitsland

Telefoon: 0049(0)2161/276-0
Fax: 0049(0)2161 276-488

 
Directeur: Michael Schönauer
 
Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Mönchengladbach omvat de stadsdelen van de stad Mönchengladbach: Rheindahlen, Hardt, Stadtmitte, Volksgarten en Neuwerk. Voor andere stadsdelen van Mönchengladbach is het Amtsgericht Mönchengladbach-Rheydt toepasselijk.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Mönchengladbach moet worden ingesteld bij het Landgericht Mönchengladbach. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Düsseldorf.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Mönchengladbach niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Mönchengladbach is een van deze.