Amtsgericht Michelstadt

Huisadres:
Amtsgericht Michelstadt
Erbacher Straße
47 64720 Michelstadt
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Michelstadt
Postfach 3220
64713 Michelstadt
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6061 708 0
Fax: 0049 (0) 6061 708 68

E-Mail: verwaltung@ag-michelstadt.justiz.hessen.de
 
Directeur: Dr. König

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Michelstadt omvat het gebied van de steden Bad König, Beerfelden, Breuberg, Erbach en Michelstadt.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Michelstadt is in civiele zaken bij het Landgericht Darmstadt inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Michelstadt niet verplicht behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Michelstadt is een van deze