Amtsgericht Merzig

Huisadres:
Amtsgericht Merzig
Wilhelmstraße 2
66663 Merzig
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Merzig
Postfach 100056
66651 Merzig
Duitsland

Bijkantoor:
Amtsgericht Merzig
Gerichtsstraße 7
66687 Wadern
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6861 703 200
Fax: 0049 (0) 6861 703 229

E-Mail: poststelle@agmzg.justiz.saarland.de
 
Directeur: Michael Wagner

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Merzig omvat het gebied van de stad Merzig en van de gemeenten Beckingen, Mettlach, Perl, Wadern, Weiskirchen en Losheim am See..

Voor zaken burgerlijk recht, familiezaken en strafrecht in het buitenand is het bijkomend bevoegd voor St. Ingbert en  Mandelbachtal.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Merzig is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht. In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Homburg is een van deze.