Amtsgericht Melsungen

Huisadres:
Amtsgericht Melsungen
Kasseler Straße 29
34212 Melsungen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Melsungen
Postfach 1461
34204 Melsungen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5661 706 0
Fax: 0049 (0) 611 32761 8100

E-Mail: verwaltung@ag-melsungen.justiz.hessen.de
 
Directeur: Robert Winter

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Melsungen omvat het gebied van de steden  Felsberg, Melsungen en Spangenberg zoals van de gemeenten Guxhagen, Körle, Malsfeld en Morschen.

Hoger beoep tegen beslissingen van het Amtsgericht Melsungenis in civiele zaken bij het Landgericht Kassel inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Melsungen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Melsungen is een van deze.