Amtsgericht Mayen

Adres:
Amtsgericht Mayen
St. Veit-Straße 38
56727 Mayen
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 2651 403 0
Fax: 0049 (0) 2651 403 190

E-Mail: amtsgericht.mayen@ko.jm.rlp.de
 
Directeur: Joachim Anheier

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken toepasselijk voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Mayen omvat het gebied van de steden Mayen en Mendig zoals van het Verbandsgemeinde Maifeld (Einig, Gappenach, Gering, Gierschnach, Kalt, Kerben, Kollig, Lonnig, Mertloch, Münstermaifeld, Naunheim, Ochtendung, Pillig, Polch, Rüber, Trimbs, Welling, Wierschem), Verbandsgemeinde Mendig (Thür, Bell, Rieden en Volkesfeld) en Verbandsgemeinde Vordereifel (Acht, Anschau, Arft, Baar, Bermel, Boos, Ditscheid, Ettringen, Hausten, Herresbach, Hirten, Kehrig, Kirchwald, Kottenheim, Langenfeld, Langscheid, Lind, Luxem, Monreal, Münk, Nachtsheim, Reudelsterz, St. Johann, Siebenbach, Virneburg, Weiler en Welschenbach).

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Mayen moet worden intesteld bij het Landgericht Koblenz. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oblerandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Mayen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Mayen is een van deze.