Amtsgericht Maulbronn

Huisadres:
Amtsgericht Maulbronn
Klosterstr. 1
75433 Maulbronn
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Maulbronn
Postfach 100
75430 Maulbronn
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 7043 922 0
Fax: 0049  (0) 7043 9220 50

 
Directeur: Dr. Bernd Lindner

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Maulbronn omvat de steden Maulbronn, Knittlingen en Heimsheim zoals de gemeenten Mühlacker, Ötisheim, Sternenfels , Wiernsheim, Illingen, WurmbergFriolzheimMönsheim en Wimsheim.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Maulbronn moet worden ingesteld bij het  Landgericht Karlsruhe. Hoger beroep in familiezaken wordt ingesteld bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat  is bij het Amtsgericht Maulbronn niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Maulbronn is er één van.