Amtsgericht Maulbronn

Huisadres:
Amtsgericht Maulbronn
Klosterstr. 1
75433 Maulbronn
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Maulbronn
Postfach 100
75430 Maulbronn
Duitsland

Telefon: 0049(0)7043/92200
Fax: 0049(0)7043/9220-50

Directeur: Dr. Bernd Lindner
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Maulbronn omvat de steden Maulbronn, Knittlingen en Heimsheim zoals de gemeenten Mühlacker, Ötisheim, Sternenfels , Wiernsheim, Illingen, WurmbergFriolzheimMönsheim en Wimsheim.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Maulbronn kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Karlsruhe worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Maulbronn is er één van.