Amtsgericht Marienberg

Adres:
Amtsgericht Marienberg
Zschopauer Str. 31
09496 Marienberg
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 3735 9108 0
Fax: 0049 (0) 3735 9108 202

E-Mail: verwaltung@agmab.justiz.sachsen.de
Directeur: Joachim Hermann

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Marienberg omvat het gebied van de steden Annaberg-Buchholz, Ehrenfriedersdorf, Elterlein, Geyer, Gornau, JöhstadtMarienberg, Oberwiesenthal, Olbernhau, Pockau-Lengefeld, Scheibenberg, Schlettau, Thum, Wolkenstein en Zschopau zoals van de gemeenten Amtsberg, Bärenstein, Börnichen, Crottendorf, Deutschneudorf, Drebach, Gelenau, Großolbersdorf, Grünhainichen, Heidersdorf, Königswalde, Mildenau, Sehmatal, Seiffen, Tannenberg en Thermalbad Wiesenbad.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Marienberg is in civiele zaken bij het Landgericht Chemnitz inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Dresden.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Marienberg is een van deze.