Amtsgericht Mainz

Huisadres
Amtsgericht Mainz
Diether-von-Isenburg-Straße
55116 Mainz
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Mainz
Kaiser-Friedrich-Straße 4
55116 Mainz
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 6131 141 0
Fax: 0049 (0) 6131 141 6666

E-Mail: agmz@ko.jm.rlp.de
Internet: Amtsgericht Mainz

Directeur: Jens Wilhelmi

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Mainz omvat het gebied van de steden Mainz, Nierstein, Oppenheim en Nieder-Olm zoals van de Verbandsgemeinde Bodenheim (Bodenheim, Gau-Bischofsheim, Harxheim, Lörzweiler, Nackenheim), Verbandsgemeinde Nieder-Olm (Essenheim, Jugenheim in Rheinhessen, Klein-Winternheim, Ober-Olm, Sörgenloch, Stadecken-Elsheim, Zornheim) en Verbandsgemeinde Rhein-Selz (Dalheim, Dexheim, Dienheim, Dolgesheim, Dorn-Dürkheim, Eimsheim, Friesenheim, Guntersblum, Hahnheim, Hillesheim, Köngernheim, Ludwigshöhe, Mommenheim, Selzen, Uelversheim, Undenheim, Weinolsheim, Wintersheim) en de districten van Ingelheim Heidesheim am Rhein en Wackernheim.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Mainz moet worden ingelegd bij het Landgericht Mainz. Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Mainz niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Mainz is een van deze.