Amtsgericht Lüneburg

Huisadres:
Amtsgericht Lüneburg
Am Ochsenmarkt 3
21335 Lüneburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Lüneburg
Postfach 13 40
21303 Lüneburg
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 4131 202 1
Fax: 0049 (0) 4131 202 453

 
Directeur: Dietmar Hogrefe

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Lüneburg omvat het gebied van de steden Lüneburg en Bleckede, zoals van de gemeenten Adendorf, Amt Neuhaus, Samtgemeinde Amelinghaus, Samtgemeinde Bardowick, Samtgemeinde Dahlenburg, Samtgemeinde Gellersen, Samtgemeinde Ilmenau, Samtgemeinde Ostheide en de Samtgemeinde Scharnebeck.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Lüneburg wordt bij het Landgericht Lüneburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Lüneburg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Lüneburg is een van deze.