Amtsgericht Ludwigsburg

Huisadres:
Amtsgericht Ludwigsburg

Schorndorfer Str. 39
71638 Ludwigsburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ludwigsburg
Postfach 145
71631 Ludwigsburg
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7141 180
Telefax: 0049 (0) 7141 186050

E-Mail: poststelle@agludwigsburg.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-ludwigsburg.de

Directeur: Dr. Michael Stauß

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ludwigsburg omvat de steden  Asperg, Ditzingen, Freiberg am Neckar, Gerlingen, Korntal-Münchingen, Kornwestheim, Ludwigsburg, Markgröningen en Remseck am Neckar zoals de gemeenten Hemmingen, Möglingen, Pleidelsheim en Schwieberdingen.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Ludwigsburg moet worden ingesteld bij het Landgericht Stuttgart. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Ludwigsburg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ludwigsburg is er één van.