Amtsgericht Ludwigsburg

Huisadres:
Amtsgericht Ludwigsburg

Schorndorfer Str. 39
71638 Ludwigsburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ludwigsburg
Postfach 145
71631 Ludwigsburg

Telefoon: 0049(0)7141/180
Telefax: 0049(0)7141/186050

E-Mail: poststelle@agludwigsburg.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-ludwigsburg.de

Directeur: Dr. Michael Stauß
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ludwigsburg omvat de steden  Asperg, Ditzingen, Freiberg am Neckar, Gerlingen, Korntal-Münchingen, Kornwestheim, Ludwigsburg, Markgröningen en Remseck am Neckar zoals de gemeenten Hemmingen, Möglingen, Pleidelsheim en Schwieberdingen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Ludwigsburg kan bij civiele zaken bij het Landgericht Stuttgart worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ludwigsburg is er één van.