Amtsgericht Luckenwalde

Huis-, Postadres:
Amtsgericht Luckenwalde
Lindenallee 16
14943 Luckenwalde
Duitsland

Telefoon: +49(0)3371/601-0
Telefax: +49(0)3371 601 103

E-Mail: verwaltung@agluk.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Luckenwalde | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directrice: Roswitha Neumaier

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Luckenwalde omvat het gebied van de steden en gemeenten Dahme/Mark, Dahmetal, Ihlow, Jüterbog, Luckenwalde, Niederer Fläming, Niedergörsdorf, Nuthe-Urstromtal en Trebbin.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht  Luckenwalde wordt in civiele zaken bij het Landgericht Potsdam ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Luckenwalde niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Luckenwalde is er één van.